Kerstavond? Dat betekent in mijn familie gourmettijd, waardoor het hele huis er twee dagen naar ruikt! Wij zijn niet zo van de traditioneel diners: laat iedereen maar lekker z’n dingetje doen en eigen gerechtjes maken! Zo vermijd je pruillippen en hongerige magen ran de kersttafel. Ik zet alvast mijn favoriete gourmetgerechtjes op een rijtje!
1. Kwarteleitjesomelet (eventueel met zalm, spinazie of champignons)
Even klutsen die eitjes, wat peper en zout erbij, bakken en klaar! Ik vind het heel lekker om er dan nog wat zalm, spinazie of champignons door te gooien als dat er is. Deze bak ik trouwens niet op de grill, maar in het pannetje onder de steengrill.
2. Gebakken champignons
Eveneens bakken in het pannetje met een beetje olijfolie: heerlijk om bij de aardappeltjes of de gebakken kip te eten!
3. Geroosterd stokbrood met smeltkaas, tomaat, oregano en lookpoeder
Deze keek ik ooit af van mijn neefje: eerst het stokbrood wat roosteren onder de grill tot het krokant is, daarna tomaatje een minuutje laten meeroosteren om vervolgens te overdekken met smeltkaas en lekker veel kruiden. Ik ben wel een pak royaler met de kaas dan op de foto hierboven!
4. Geroosterde vergeten groentjes: pastinaak, aardpeer, rode biet, pompoen…
Zo lekker, deze fijngesneden groentjes met wat olijfolie en Italiaanse kruiden. Venkel doet het ook goed hierbij, maar van die smaak moet je wel houden.
5. Gebakken toscaanse aardappeltjes (lookpoeder, rozemarijn, oregano,…)
Aardappelschijfjes zijn voor mij een goed koolhydraatrijk alternatief met heel wat minder calorieën (ongeveer 80/100 gram) dan het brood of de pasta die je ook vaak bij gourmet ziet.
6. Gambaspiesjes
Lekker licht: gamba’s met een limoenmarinade en verse peterselie. Deze vind ik ook perfect als apertiefhapje voor je aan tafel gaat.
7. Bijgerecht: Israëlische salade
Het recept voor mijn favoriete salade gaf ik jullie al eerder mee in het artikel hierboven! Ook de winter smaakt dit wel fris bij een lekkere gourmet! Bovendien gebruik ik deze vaak als basis om andere salades mee te maken door daar allerlei extra’s als gegrilde groente, kippenblokjes, noten, surimi of bonen aan toe te voegen.
8. Bijgerecht: zoete aardappel en pompoen uit de oven
Heerlijke combinatie met komijn, paprikapoeder, een beetje zout, een flinke scheut peper en lekker straffe curry!
9. Bijgerecht: tzaziki
Eerlijk? Ik ben er bijzonder slecht in om dit sausje zelf te maken: de vorige jaren was ie altijd veel te lopend en nooit echt geslaagd waardoor we eindigden met de versie ‘uit het potje’. Dit jaar doe ik weer een poging!
10. Bijgerecht: boontjes met spekjes en ui
Dit is mijn mama haar bijgerechtje: boontjes blancheren, buiten laten afkoelen, gebakken ui en magere spekjes erdoor. Klaar en genieten!
11. Warme ananas met kip en curry
Veel mensen houden niet van warm fruit in hoofdgerechten, maar ik ben er gek van! Die zoete ananassmaak met de kip erbij en een flinke scheut zoete curry? Topper!
Wat zijn jullie favoriete gourmetgerechten? En wat is jullie kersttraditie?
Mmm goeie ideetjes! Wij gaan ook gourmet eten op kerstavond. 🙂
LikeLike