Lopen in de Brusselse Noordrand

Hola, pola, dat is lang geleden! Jawel, hier is nog eens een blogbericht van Fitmetlien. Ik zou kunnen aanhalen dat een ‘nieuwe’ job of weinig sporten (en dus weinig schrijfmateriaal) de redenen waren van mijn afwezigheid… De waarheid is dat ik gewoon nood had aan een break. De laatste weken werd de nood om weer eens te bloggen, steeds groter. Et, voilà, hier zitten we dan weer! En we beginnen meteen met de core-business: rennen!

Met mijn nieuwe job, diende er zich ook een nieuwe loopomgeving aan. Van Mechelen naar Brussel is qua hoogtemeters een behoorlijk verschilletje. Ook het terrein (bosgrond, veldweggetjes) verschilt van mijn klassieke Mechelse habitat. Iemand zin om te trailen? Brussel Noordrand leent zich er perfect toe!

  1. Laarbeekbos

Het bekendste onder de bossen die ik hieronder zal noemen, is Laarbeekbos. Het bevindt zich op de grens tussen Wemmel en Jette en kent pittige hellingen, maar ook meer open terrein, waar het wat platter is.

0F12B50C-043C-4C43-8DBA-72D7C331BBD3.jpg

Een rondje Laarbeekbos om de buitenste weggetjes (rode lijn hieronder), levert je een 2,5k op, maar niet het soort dat je in je eerste les start-to-run wil meemaken. Ben je net als ik een kaartenfreak die graag weet waar ze aan toe is? Hier zo!

Poelbos.PNG

2. Uitbereiding Poelbos

Zoals je hierboven al op de kaart kan zien, is er een uitbreiding mogelijk naar het Zuid-Oosten, waarbij je de heuveltjes van het Poelbos meeneemt. Je loopt dan langs de spoorweg en het water en vervolgens richting het Noorden in een cirkeltje terug naar Laarbeek. Geen zorgen: er is behoorlijk fatsoenlijke aanduiding. Daarmee kom je dan op 5.2 k.

Als je overigens de spoorweg oversteekt en dan pas afslaat, kan je ook het moeras van Ganshoren meenemen. Dat is niet aangeduid op de bovenstaande kaart, maar wel een aanrader. Strava is zo lief daarvoor wel even een kaartje aan te leveren.

Ganshoren.PNG

3. Koning Boudewijnpark – Dieleghembos

Deze route is eigenlijk ook een uitbereiding van de vorige. Zie je de N290 hierboven? Als je die oversteekt vanuit Laarbeek/Poelbos, kom je terecht in het eigenlijke Koning Boudewijnpark. Voor de liefhebbers van platte paden, is dit wellicht de beste keuze.

KoningBaudewijn.PNG

De rode route hierboven, is een rondje van 2k. Je kan het heuvelachtige bos van Dieleghem er ook bijnemen. Daarvoor steek je de straat aan de Noordzijde even over voor een extra rondje ploeteren. Neem je de vorige route (Laarbeek, Ganshoren/Poelbos) ook mee, kom je op een trail van 10 k, waarvan naar mijn ruwe inschatting, zo’n 70% onverhard is.

4. Wemmel/Beverbos

Naast Jette ligt Wemmel, dat al een even verstedelijkte reputatie heeft. Niets is echter minder waar als je maar de juiste plekken kent. Hieronder voeg ik het kaartje toe. Zie je die vijvers aan de linkerkant? Dat is de plek waar ik persoonlijk altijd start: de jagersweg. Daarna kan je het Beverbos en omstreken verkennen.

Het staat geklasseerd als middelgroot gebied, maar zelfs ik ken alle kleine wegjes niet. Het ‘mooie’ is echter wel dat het goed omsloten is door verstedelijkste gebieden, waardoor je het wel snel merkt als je iets te ver doorgerend bent.

Beverbos.PNG

5. Osseghempark

Vlak onder het Atomium ligt dit heuvelachtige park, aangelegd ter gelegenheid van de Expo van 1935. Het Groentheater, dat je zal ontmoeten onderweg, is een van de belangrijkste getuigen ervan. Het was tevens mijn thesisonderwerp zeven jaar geleden, waardoor ik er eindeloos over kan vertellen als je dat zou willen!

IMG_2048

Maar goed, het gaat hier om lopen, al is dat toch leuker als je wat fijns hebt om naar te kijken, niet? Wel, dat is in het Osseghempark zeker het geval: het is een vrij ‘sprookjesachtig’ bos, als je je daarbij iets kan voorstellen. In de herfst is het ronduit schitterend. Het kent enkele flinke kuitenbijters en is overigens niet zo groot, maar wel ideaal voor heuveltraining of voor een wandeling voor mijn werk, gezien Tobania zich ernaast bevindt.

Ossseghempark.PNG

Hier nog een kaartje, waar het park van Laken een stukje in meegenomen wordt. De rondjes hierbij zijn ongeveer 600 m, maar mogelijk krijg je je hartslag door de heuvels na enkele tourtjes flink de lucht in.

Net als iedereen die nieuwe gebieden gaat ontdekken als loper, gebruikte ik Google en Strava om deze routes te vinden. Een grote hulp daarbij was deze pdf waarin het bovenstaande nog eens wordt uitgelegd, met extra praktische info en je routes over heel Brussel vindt!

Heb je zelf nog tips voor Brussel en omstreken? Laat het me gerust weten in de comments.

Coming up: lopen in het schoonste stuksje van Frankrijk, Hoe ik toch een koersfiets kocht en zoveel meer. Hoera!

2 gedachtes over “Lopen in de Brusselse Noordrand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s