Leven en lopen in de Loire

Dit jaar waren er aan onze vakantie wat voorwaarden verbonden. Het mocht niet te ver zijn (want weinig vakantiedagen) en niet te warm (want veel te veel gereisd bij 40° de afgelopen jaren). Verder wilden we graag met de auto en dan was de keuze voor een roadtripje Frankrijk snel gemaakt! Ben je klaar voor een tripje naar de Loire?

Jaren geleden had Frankrijk mijn hart al gestolen tijdens onze vele gezinsvakanties daar: ik voelde wel wat voor een tripje down memory lane. Croissants, mooie natuur voor leuke hikes en liefst een zwembad! Ik kreeg er steeds meer zin in, al stelde ik wel mijn veto toen Eliot voorstelde dat hij wel wilde kamperen, net zoals vroeger. Enfin, niet letterlijk… Ik boekte gewoon het eerste beste romantische kasteel dat ik tegenkwam.

De Loire dus… Oorspronkelijk dacht ik dat die streek vooral in de smaak viel bij wijndrinkers, iets ouder (lees bejaard) publiek op bussen die van kasteel naar kasteel reden of ouders met kinderen onder de vijf. Gelukkig moest ik mijn mening spoedig bijstellen…

Slapen in een kasteel

Als je zin hebt in wat extra verwennerij, graag eens met de kinderen in een prinsessenkamer slaapt, of op zoek bent naar de beste hemel op aarde… Twijfel niet langer: Au Prince Grenouille in Ligré (Chinon) is een heerlijke plek om te verblijven. Ik zal u de redenen opsommen in zeven puntjes:

  • Het ontbijt is werkelijk het beste wat u die vakantie zal eten: croissants, baguettes, zelfgemaakte jam in zowat duizend smaken, zelfgebrouwen yoghurt, fruitsalade,… En het is allemaal even lekker!
  • De honden en de andere dieren zijn fantastisch, lief en een waar pluspunt voor elke dierenliefhebber! Laika is een schatje en Prince lijkt een beetje uit de hel te komen, maar is stiekem een grote knuffelbeer!
  • De uitbaters zijn van het type die net genoeg info geven, maar je ook heel veel privacy gunnen.
  • Het zwembad is een beetje koud, maar wel heel fijn en heb je bijna altijd lekker voor jezelf.
  • Je slaapt in een kasteel, compleet met torenkamers, grote eetkamers, antieke deurkloppers enzo voort.
  • De B&B ligt qua lopen en fietsen ongeveer op de beste locatie van Frankrijk (zie verder)
  • Het ontbijt. Want dat moet hier gewoon twee keer vermeld worden.

Wat is er te zien in Indre-et-Loire en omstreken

Zoals veel regio’s in Frankrijk, heb je in de buurt van Chinon, waar wij verbleven, erg veel mogelijkheden. Zeker in de Loire draaien veel opties (maar zeker niet allemaal) rond de middeleeuwse cultuur.

De tuinen en het kasteel van Villandry

Mijn favoriete tuinen van de kastelen die we bezocht hebben: echt een soort mini-Versaille. Het kasteel hebben we geskipt vanwege al te veel kastelen bezocht die dag!

Château d’Ussé

Van alle kastelen die we bezochten, mijn favoriet! Met een akelig maar leuk Doornroosje sprookje in de bovenste toren. Bij dit kasteel kon ik mij het best voorstellen hoe de middeleeuwen er precies uitgezien moeten hebben.

Het kasteel van Rivau

Vlakbij onze B&B lag dit hele fijne kasteel, waar net tijdens ons verblijf middeleeuwse spelen werden georganiseerd, iets waar mijn innerlijke nerd echt ontzettend vrolijk van werd. We hebben er dan ook een heerlijke namiddag gespendeerd!

Richelieu

Dit dorpje ligt op ongeveer een klein half uurtje rijden van Chinon. Aan het dorp vond ik echt helemaal niets, maar het bijhorende park met een soort vergane-glorie sfeer vond ik wel erg leuk om in rond te dwalen.

Het fort van Monbazon

Je kon hierboven al lezen dat ik gek was op van die middeleeuwse spelen: je kan je voorstellen dat ik helemaal enthousiast werd van een ‘attractiepark’ in soort sfeer. De acteurs van dit middeleeuwse ‘dorp’ deden het verbazend goed en wisten de sfeer van vroeger goed op te roepen. We maakten kaarsen, keken naar een simulatie van middeleeuwse oorlogsvoering, bezochten de martelkamer en aten heel veel brood met brie omdat het zondag was (en er niets open was in het dorp). Topdag!

Zoo de Beauval

Uitgeroepen tot een van de mooiste dierenparken ter wereld, al vind ik persoonlijk dat het lang niet kan tippen aan ons Paira Daiza wat decor betreft. De dieren hebben echter wel veel ruimte en de vogelshow is ronduit de spectaculairste die ik ooit zag (en vermoedelijk ooit nog zal zien). Breng je eigen picknick mee: behalve de ijsjes, is het eten niet weg te krijgen!

img_1987.jpg

Eten in Chinon en omstreken

Om eerlijk te zijn, hebben we geen culinaire ontdekken gedaan tijdens deze trip, behalve dan de heerlijke huisbereide producten van onze B&B. Dat is een stukje onze eigen keuze geweest: we hebben veel gepicknickt met baguettes met brie of gekozen voor een snelle maaltijd aan het einde van de dag omdat we ’s morgens en ’s middags al zoveel gegeten hadden.

Wel het vermelden waard, vind ik het Italiaanse ijssalon op de markt van Chinon. De naam ben ik vergeten, maar als je de Rue de Voltaire neemt, die uitkomt op de markt, kan je het niet missen. Chinon is overigens net iets groter dan ‘twee huizen en een kerk’: eigenlijk kan je het ijssalon niet missen.

Lopen van Chinon naar Richelieu

Hierboven zei ik al dat onze B&B op de beste locatie lag die je je als loper kan indenken. De omgeving is licht heuvelachtig en veel groener dan de Zuid-Franse streken. De lagere temperaturen en de regelmatige regen, maken het een waar paradijs voor lopers, zeker mede dankzij de prachtige uitzichten.

Mijn grootste tip hierbij is de schitterende loop-en wandelroute die van Chinon naar Richelieu (of omgekeerd) loopt. Het parcours is rond de 20 kilometer en ligt op de oude treinsporen, waarvan je hier en daar nog resten ziet. Om de paar kilometer kom je de oude stationshuisjes tegen, die soms creatief zijn ingericht. Verder vormt de omgeving langs de weg de – naar mijn mening – perfecte combo: een afwisseling tussen werkelijk prachtige flora en fauna en de achtertuinen van de gemiddelde Fransman. Je hebt altijd wat om naar te kijken… Bovendien is de kilometeraanduiding en bewegwijzering werkelijk uitstekend. Deze momenten van rennen tussen de heuvels zijn ongetwijfeld de beste herinneringen aan deze vakantie – op de slappe lachmomentjes met Eliot in de auto na natuurlijk!

Ging jij al eens op bezoek in de Loire? Wat lijkt jouw het leukste aan onze vakantie?

 

 

 

Een gedachte over “Leven en lopen in de Loire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s