Zeven tips voor pendelen met de fiets

Vanmorgen vertelde ik op Facebook dat ik al zeven jaar lang de fiets naar het werk neem. Vroeger elke dag, toen ik een kilometer of tien (heen en terug) moest fietsen. Intussen is dat door jobverandering bijna 50km en probeer ik 2 à 3 keer per week mijn auto te laten staan. Na zeven jaar pendelen, had ik wel zin om zeven tips te geven voor (toekomstige) medependelaars.

 1. Investeer in een goede fiets.

Enkele jaren geleden schreef ik over de aankoop van mijn elektrische fiets en ik ben inmiddels nog meer overtuigd… Intussen is het ook wetenschappelijk bewezen dat elektrisch fietsen even goed is voor je gezondheid en conditie als een gewone fiets omdat je met ondersteuning verder/vaker/langer rijdt.

Als je elke dag fietsen zonder ondersteuning te heftig/zweterig/heuvelachtig vindt, investeer dan in een elektrisch exemplaar. Bij grote bedrijven kan je er inmiddels vaak zelfs eentje leasen. Het belangrijkste is en blijft dat je beweegt.

Ook als je niet voor elektrisch exemplaar kiest, is het zaak je fiets klaar te maken voor dagelijks gebruik. Niemand wordt blij van een koersfiets met zadel waarvan je rug naar de *** gaat. Of van platte banden. Of van fietstassen waar je computer niet in past.

 1. Zoek de beste route

Dat is meestal niet de fietsroute die Google Maps aangeeft – of toch niet in mijn geval. Als ik moet kiezen tussen de steenweg of het jaagpad, is mijn keuze snel gemaakt. Mijn tip hierbij is om sites zoals de Strava Heatmap te raadplegen, die aangeven waar er vaak gefietst wordt. De mooiste uitzichten, minste kruisingen met drukke wegen en brede fietspaden zijn de moeite waard om onderzoek te voeren. Je zal er immers voor enkele jaren dagelijks langs moeten.

 1. Veiligheid voor alles

Helm, lichten, werkende remmen… Je snapt het wel.

 1. Maak vrienden onderweg

Daarmee bedoel ik niet de mensen die van a tot z met je meerijden, maar wel tegenliggers of collega-fietsers die je na enkele weken zal beginnen herkennen. Ik heb mijn vaste ‘tegenliggers’ die ik al maandenlang kort groet onderweg. De ene met een glimlach, de andere met een knikje of goededag… Er is er zelfs een die een pijnlijke/genante highfives uitdeelt. Het geeft je een energieboost en naar gelang de plek van ontmoeting weet je allebei of je vroeg of laat bent.

 1. Eet een koekje meer bij de koffie.

Want fietsen verbrandt calorieën. Hoera!

 1. Geniet van de uitzichten en leef in het moment

Zonsopgangen, bijvoorbeeld, zijn al een cadeautje van ’s morgens vroeg. Het zijn bijzondere kunstwerkjes, die alleen voor jou, de fietser, te ontdekken zijn. Geen van je autorijdende collega’s heeft het kunnen aanschouwen: geniet van het voorrecht!

 1. Door weer en wind – maar niet altijd

Als het echt de hele week waait en regent en stormt, durf ik al eens mijn fiets te laten staan als ik een andere optie heb. Omdat het toch wel leuk moet blijven, anders hou je het toch niet vol. Sneeuw, ijzel en gladde wegen zijn af en toe ook een no-go voor mij, gezien ik geen zin heb om met schrik op de fiets te zitten.

Ga jij al werken met de fiets?

3 gedachtes over “Zeven tips voor pendelen met de fiets

 1. Jaahaa, ik ga werken met de fiets. Qua routes probeer ik af te wisselen… dan eens deze weg, dan eens een andere. En soms ook met een ommetje, zodat ik wat meer kilometertjes kan maken. Ook afhankelijk van hoeveel spullen ik in mijn rugzak mee heb, want ik rijd nog altijd met mijn koersfietske naar het werk. 🙂
  Alleen als het stormt of sneeuwt of ijzelt kies ik ook voor alternatieven. Vorig jaar ben ik eens met mijn fiets in een storm terecht gekomen, en daar ben ik toch even bang geweest omdat ik het gevoel had dat ik de vaart zou inwaaien. Toen daarna de wind keerde en ik wind in de rug kreeg was het natuurlijk weer een ander verhaal. 😉

  Like

 2. Elke dag!!! Ik vind het fietsen echt zalig, hoofd leeg maken als mentale voorbereiding op dag vol met joelende kinderen en achteraf lekker weer zen worden op weg naar huis! Ik ben echt een slechter mens als ik niet fiets:p

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s